Polanen: “Kiesstelsel vanaf 1948 bekijken en goed systeem produceren”

Kiesstelsel Suriname goed bekijken

Zowel de oppositie als partijen van de voorlopige nieuwe regeercoalitie pleiten bij president Desi Bouterse of in een partijprogramma voor de verandering van het kiesstelsel. Staatsrechtsgeleerde Sam Polanen vindt het huidig kiesstelsel niet al te slecht, maar geeft toe dat er ruimte is voor verbetering. “Het zou goed zijn om met een brede commissie van deskundigen te kijken naar de geschiedenis van het kiesstelsel vanaf 1948, want wij hebben het zeker al negen keren veranderd en toch is niet iedereen tevreden”, zegt de staatsrechtsgeleerde.

Door het bestuderen van de geschiedenis van het kiesstelsel kunnen volgens Polanen broodnodige inzichten worden verkregen. “Zij kunnen dan uit alle systemen de bruikbare vormen halen en kijken of daaruit een heel goede systeem kan worden geproduceerd”, zegt Polanen. In zijn hoedanigheid als ex-voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) is vaak bij hem geklaagd dat het verkiezingsresultaat lang op zich laat wachten, terwijl dat in miljoenensteden zoals India heel snel gebeurt. “Ik vond het vreemd en ben dat gaan uitzoeken. Het komt hierdoor omdat mensen in India niet stemmen op kandidaten, maar op partijen. Op de stembiljetten komen alleen de logo’s van de partijen” Binnen dat kiessysteem is een vereiste dat kandidatenlijsten van de respectievelijke politieke partijen vooraf ter goedkeuring bij OKB worden ingediend. Op het moment dat het aantal behaalde zetels per partij bekend is, kunnen de politieke partijen de zetels zelf invullen. “Als wij in Suriname zo een systeem invoeren kan het verkiezingsresultaat en de zetelverdeling reeds op 30 mei bekend zijn met en dan kan de assemblee op 31 mei reeds vergaderen. Ik weet niet of het zo simpel zal zijn, maar het is een voorstel dat bekeken kan worden”

In het kiessysteem welke Polanen beschrijft is er geen ruimte en manier om de zetels voor de ressort- en districtsraad te berekenen. “Voor de rr- en dr zou andere systeem bedacht moeten worden, maar wij moeten ook kijken als we die luxe moeten handhaven”, aldus de staatsrechtsgeleerde.

Share on Google+0Share on LinkedIn0Tweet about this on TwitterShare on Facebook0
Filed in: Landelijk

One Response to "Polanen: “Kiesstelsel vanaf 1948 bekijken en goed systeem produceren”"

  1. Anonymous says:

    Als ik dit goed hebt begrepen stem je niet op een persoon maar op een partij. Politieke partijen mag men niet gaan vergelijken met religie. Ik wil weten op wie ik mijn stem uitbrengt en niet blindelings op een partij te gaan stemmen.

    En buitendien krijgt de politie partij een dusdanige (Gestapo) macht dat men niet kan overzien en zal ook corruptie in de hand werken. Wij mogen echt niet eraan denken.

Leave a Reply

Submit Comment


© 9769 Krindenki. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.
Proudly designed by Theme Junkie.